Skip to main navigation Skip to search Skip to main content

New records and estimation of the potential distribution of the stump-tailed porcupine Coendou rufescens

  • Carlos Narváez-Romero
  • , Carolina Reyes-Puig
  • , Darwin Valle
  • , Jorge Brito*
  • *Corresponding author for this work
  • Coordinación Región Austro
  • Equanativa Cía. Ltda
  • Escuela Politecnica Nacional
  • Instituto Nacional de Biodiversidad

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

14 Scopus citations

Abstract

The stump-tailed porcupine (Coendou rufescens) is a medium-sized species that inhabits subtropical, temperate and High-Andean forests of the northern Andes, at 800 to 3,650 m asl. This species is characterized by a short non-prehensile tail and a distinctive reddish color. Here, we report new localities for Coendou rufescens in Ecuador based on direct field sightings and the revision of mammal collections. In addition, we conducted a review of literature records of C. rufescens throughout its distribution range. A total of 52 georeferenced records were modeled for the potential distribution at the regional level (Colombia, Ecuador, and Peru) based on 19 bioclimatic variables. Finally, we overlaid the layers of vegetation remnants and state protected areas. We report 10 new localities for Coendou rufescens in Ecuador; these records are concentrated to southern Ecuador between 1,120 to 4,387 masl. Fifty two records found that the bioclimatic variables Temperature Seasonality (BIO4) and Minimum Temperature of the Coldest Month (BIO6) associated with the type of habitat made the greatest significant contribution to the distribution model of C. rufescens. The suitable habitat for the species spans across ∼ 448,820 km2, with 50.4 % in Colombia. These findings indicate that the locality Camino del Inca in Sangay National Park, at 4,387 m asl, is considered the highest-elevation record for C. rufescens and the family Erethizontidae. Colombia and Peru include the highest proportion of potential habitat across its range (40.2 % and 32.7 %) based on remnant vegetation; however, Ecuador maintains the largest proportion of the porcupine distribution within protected areas (35.5%), with a larger extent of landscape connectivity, essential for the conservation of C. rufescens.

Original languageEnglish
JournalTherya
Volume9
Issue number2
DOIs
StatePublished - 2018

Keywords

  • Altitudinal range
  • Distribution model
  • Mammals
  • Protected area
  • Vegetation remnants

Fingerprint

Dive into the research topics of 'New records and estimation of the potential distribution of the stump-tailed porcupine Coendou rufescens'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this