Skip to main navigation Skip to search Skip to main content

Notes on the breeding biology of Rufous Potoos (Nyctibius bracteatus) in lowland Ecuadorian Amazon

  • Gabriela S. Vinueza-Hidalgo*
  • , Diego Mosquera
  • , John G. Blake
  • *Corresponding author for this work
  • University of Florida

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

1 Scopus citations

Abstract

Five species of potoos occur in Ecuador, with Rufous Potoos (Nyctibius bracteatus) being one of the least known. We monitored a nest site of Rufous Potoos in a lowland forest in the Ecuadorian Amazon and provide information about the behavior of a nestling and one or more adults. Observations were conducted opportunistically from 10 August to 10 September 2018, and an infrared heat-and-motion activated camera was used to monitor the nest site from 11 September to 13 November 2018. We recorded 2006 10-s videos of the nestling and/or adult(s) that we used to quantify behavior. The nestling spent most of its time perching (53%) and stretching (20.7%). Beginning when ~ 23 d old, the nestling began exercising its flight muscles and did so with increasing frequency over time. Adult behaviors included perching while brooding the nestling (55%), stretching (24%), flying (10.4%), and feeding the nestling (10.4%). The duration of the nestling period, ~ 2 mo, in our study was similar to that reported previously for this species. Our observations suggest that the breeding and nestling behavior of Rufous Potoos is similar to that of other Nyctibius species. However, additional studies are needed to better document the behavior of Rufous Potoos during the incubation period.

Original languageEnglish
Pages (from-to)229-234
Number of pages6
JournalJournal of Field Ornithology
Volume90
Issue number3
DOIs
StatePublished - 1 Sep 2019

Keywords

  • Amazonia
  • Neotropics
  • Nyctibiidae
  • camera trap
  • copulation
  • nest

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Notes on the breeding biology of Rufous Potoos (Nyctibius bracteatus) in lowland Ecuadorian Amazon'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this