Ir directamente a la navegación principal Ir directamente a la búsqueda Ir directamente al contenido principal

Migratory preferences of humpback whales between feeding and breeding grounds in the eastern South Pacific

  • Jorge Acevedo*
  • , Anelio Aguayo-Lobo
  • , Judith Allen
  • , Natalia Botero-Acosta
  • , Juan Capella
  • , Cristina Castro
  • , Luciano Dalla Rosa
  • , Judith Denkinger
  • , Fernando Félix
  • , Lilian Flórez-González
  • , Frank Garita
  • , Héctor M. Guzmán
  • , Ben Haase
  • , Gregory Kaufman
  • , Martha Llano
  • , Carlos Olavarría
  • , Aldo S. Pacheco
  • , Jordi Plana
  • , Kristin Rasmussen
  • , Meike Scheidat
  • Eduardo R. Secchi, Sebastian Silva, Peter T. Stevick
*Autor correspondiente de este trabajo
  • Centro de Estudios del Cuaternario de Fuego-Patagonia y Antártica (Fundación CEQUA)
  • Instituto Antártico Chileno
  • College of the Atlantic
  • Fundación Macuáticos Colombia
  • University of Southern Mississippi
  • Fundación Yubarta
  • Pacific Whale Foundation-Ecuador
  • Universidade Federal do Rio Grande
  • Museo de Ballenas
  • Asociación Ambiente Vida
  • Smithsonian Tropial Research Institute
  • Pacific Whale Foundation
  • Centro de Estudios Avanzados en Zonas Aridas (CEAZA)
  • Universidad de Antofagasta
  • Pacifico Adventures-Manejo Integral del Ambiente Marino S.A.C
  • Panacetacea
  • Wageningen University & Research

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

47 Citas (Scopus)

Resumen

Latitudinal preferences within the breeding range have been suggested for Breeding Stock G humpback whales that summer in different feeding areas of the eastern South Pacific. To address this hypothesis, humpback whales photo-identified from the Antarctic Peninsula and the Fueguian Archipelago (southern Chile) were compared with whales photo-identified from lower latitudes extending from northern Peru to Costa Rica. This comparison was performed over a time span that includes 18 austral seasons. A total of 238 whales identified from the Antarctic Peninsula and 25 whales from the Fueguian Archipelago were among those photo-identified at the breeding grounds. Our findings showed that humpback whales from each feeding area were resighted unevenly across the breeding grounds, which suggests a degree of spatial structuring in the migratory pathway. Humpback whales that feed at the Antarctic Peninsula were more likely to migrate to the southern breeding range between northern Peru and Colombia, whereas whales that feed at the Fueguian Archipelago were more likely to be found in the northern range of the breeding ground off Panama. Further photo-identification efforts and genetic sampling from poorly sampled or unsampled areas are recommended to confirm these reported connectivity patterns.

Idioma originalInglés
Páginas (desde-hasta)1035-1052
Número de páginas18
PublicaciónMarine Mammal Science
Volumen33
N.º4
DOI
EstadoPublicada - oct. 2017

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Migratory preferences of humpback whales between feeding and breeding grounds in the eastern South Pacific'. En conjunto forman una huella única.

Citar esto